26. Akbank Caz Festivali’nde Kimleri Dinlesek?

26. Jazz Festivali muhteşem konserler ve konferanslarla başladı.
çizenbayan‘da sizin için festivalin en iyilerini derledi.
Keyfini çıkarın!

Cizenbayan & Akbank jazz festival 2016

Şehrin martıları gibi özgür sololarla coşu-caz hali, Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden Akbank Caz Festivali bu sene 26. kez cazla buluşturuyor bizi. 12-23 Ekim tarihleri arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat, Babylon Bomonti, Volkswagen Arena, The Seed, Caddebostan Kültür Merkezi, Moda Sahnesi, Summart, Nardis ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nın aralarında bulunduğu pek çok farklı mekanda gerçekleşecek festivalde gün gün kaçırmamanız gereken etkinlikleri sizin için derledik.

 

12 Ekim Çarşamba

Charenee Wade at Akbank Jazz Festival

Charenee Wade

26. Akbank Caz Festivali son yıllarda süregeldiği gibi bu sene de The Seed’de gerçekleşecek açılış konseriyle başlayacak. Emirgan’da Sakıp Sabancı Müzesi kompleksinde yer alan ve şahane bir akustiğe sahip mekanda festivalin startını verecek isim Charenee Wade. Politik duruşuyla siyahi halkların sesi olan şair-müzisyen Gil Scott-Heron’ın devrimci bestelerini yorumladığı projesiyle dünyada çok ses getirdi. Şimdi sıra bizde.

 

13 Ekim Perşembe

Türk alternatif müzik piyasasının en kendi halinde ve kendine has gruplarından, saykedelik folk, rock ve cazı harmanlayan Gevende 13 Ekim gecesi Moda Sahnesi’nde “Bilinmeyen ve Daha Önce Çalınmamış Parçalar”ını seslendirecek.

Aynı gece Babylon Bomonti ise çok önemli bir trompetçiyi, Erik Truffaz’ı ağırlayacak. Cazı bugünün görece yeni müzikleri elektronika, drum ‘n’ bass ve hip-hop’la harmanlayan Truffaz; İlhan Erşahin, Syl Johnson, Nya, Mounir Troudi, Hüsnü Şenlendirici, Philippe Garcia gibi dünyanın dört bir köşesinde farklı akımları temsil eden müzisyenlerle ürettiği albümler ve sergilediği sıra dışı performanslarla da tanınıyor.

 

14 Ekim Cuma

Theo Croker at Akbank Jazz Festival

Theo Croker

Grammy ödüllü trompet sanatçısı Doc Cheatham’ın torunu olan Theo Croker geleneksel ve çağdaş cazı kaynaştırdığı müziği ile Amerikan cazının bugününü temsil ediyor. Genç sanatçının Babylon’da verceği konser sonrası katılımcılar Midnight Session kapsamında gerçekleşecek Poldore (LIVE) etkinliğine de ekstra ücret ödemeden katılabiliyorlar.

 

15 Ekim Cumartesi

Nouvelle Vague at Akbank Jazz Festival

Nouvelle Vague

Cazın altın çağında, 1920’li yılların ortasında başlayıp 1940’lı yılların sonlarına kadar devam eden ve sonradan Rock’n Roll’a evrilen Lindy Hoppers, günümüzde de dünyanın birçok ülkesinde çok sevilen bir dans çılgınlığı! Caz festivali sadece mğzikle sınırlı değil. 15 Ekim Cumartesi akşamüstü Studio Harlem’de gerçekleşecek 25 kişiyle sınırlı 1 saatlik Lindy Hop dersinde bol dans, eğlence ve ter atma garantisi var!

Müzik araştırmacısı ve DJ Murat Meriç ve Kontra Records’un ev sahibi Okan Aydın ile memleket caz tarihine, plaklar üzerinden toplu bir bakış yapmak isterseniz Kontra Plak‘ta gerçekleşecek Türkiye’de Yapılmış Caz Plaklarına Genel Bir Bakış adlı söyleşiyi kaçırmayın. Etkinlik ücretsiz ancak kapasite 60 kişi ile sınırlı.

Camielle, Phoebe Killder, Nadeah, Melanie Pain, Liset Alea gibi sıradışı vokalistleri bünyesinde barındıran Nouvelle Vague repertuvarında Joy Division’dan The Clash’e, Depeche Mode’dan Blondie’ye kadar birçok kült grubun cover’larını bulunduran, tiyatral ve son derece Framsız ve kışkırtıcı bir proje. 15 Ekim Cumartesi gecesi uzun bir aradan sonra Babylon sahnesinde!

 

16 Ekim Pazar

Pharoah Sanders Quartet at Akbank Jazz Festival

Pharoah Sanders Quartet

Bizim gibi Pazar konserlerini sevenlere müjde: Sun Ra Orchestra’dan tanıdığımız  firavun lakaplı 75 yaşındaki Grammy ödüllü trompetçi Pharoah Sanders, yıllar içerisinde geliştirdiği kendine has çalış tekniği ile Cemal Reşit Rey sahnesinde kaçırılmayacak bir konsere imza atacak.

 

17 Ekim Pazartesi

Masayoshi Fujita at Akbank Jazz Festival

Masayoshi Fujita

Caz ve elektronik müzik etkisiyle ürettiği bestelerinde akustik bir enstrüman olan vibrafonu alışılmışın dışında kullanan, metal parçaları, folyo gibi pek çok farklı nesneyle sesler üreten Berlin merkezli Japon enstrümantalist ve besteci Masayoshi Fujita Akbank Sanat’ta deneysel müzik sevenlerin kaçırmaması gereken bir konser verecek.

 

20 Ekim Perşembe

Caz Saati - Çay Saatinde Caz

İstanbul’un önemli simgelerinden The Grand Tarabya, misafirlerini Boğaz’ın en göz alıcı yerinde caz müziği eşliğindeki geleneksel beş çayına davet ediyor. Saat 15:00 itibariyle başlayacak ve katılımın kişi başı 85 Lira olduğu etkinliğe rezervasyon için (0212) 363 33 00’ı arayabilirsiniz.

 

21 Ekim Cuma

Saul Williams at Akbank Jazz Festival

Saul Williams

New York – İstanbul arasında çalışmalarını sürdüren koreograf Korhan Başaran ve New York’ta yaşayan Suriyeli klarnet sanatçısı Kinan Azmeh ve grubunun gerçekleştireceği dans performansı “project: Re-RAu”, New York ve İstanbul’da deneyimlenen bir sürecin ürününü paylaşmak üzere izleyicileri Akbank Sanat binasında yer alan  Dans Atölyesi’ne davet ediyor.

Sundace ödüllü “Slam”‘daki başrolü ile tanınan Saul Williams hip-hop, punk, şiir ve cazı kendine has tarzıyla harmanladığı performansıyla Babylon’da sahne alacak. Gecenin devamında aynı biletle katılabileceğiniz bir etkinlik daha var: Kaset kültürü bağımlısı Brian Shimkovitz’in blog projesi olan “Awesome Tapes From Africa” 70’lerden günümüze, yerel müziklerden, Afrika diskosuna, avangard performanslardan caza kadar hiçbir yerde duyamayacağınız kayıtları Midnight Session kapsamında dinleyicilerle paylaşacak.

 

22 Ekim Cumartesi

Moda ve Caz at Akbank Jazz Festival

Billie Holiday’den Ella Fitzgerald’a, Louis Armb’dan Chet Baker’a pek çok caz efsanesi, icra ettikleri Afro-Amerikan kökenli müzik türü aracılığıyla sadece şık duruşlarıyla değil, verdikleri toplumsal mesajlarla ırk, sınıf ve cinsiyet üzerine yenilikçi ve eşitlikçi bir estetik anlayışı yarattılar. Akbank Sanat’ta Barış Çakmakçı moderatörlüğünde ve Hülya Tunçağ katılımıyla ücretsiz olarak gerçekleşecek, Moda ve Caz adlı panelde konuklar sadece müzikten değil; sinemadan, edebiyattan ve moda dergilerinden örneklerle caz tarihinde kısa ve keyifli bir tura çıkacaklar.

Billie Holiday, Nina Simone ve Tracy Chapman gibi önemli caz vokalistlerini kendine idol edinen, spor ve modellik kariyeriyle de oldukça popüler olan ve duru vokaliyle soul müziği anaakım kitleye sevdiren Imany, Volkswagen Arena’nın muhteşem akustiğinde sahne alacak.

 

23 Ekim Pazar

Cazli Brunch at Akbank Jazz Festival

Moda’da, Saint Joseph’liler Derneği Sosyal Tesisleri’nde bulunan Club Quartier, yeşillikler arasındaki tarihi bahçesinde gitar, kontrbas ve saksafondan oluşan Papyon Trio performansı eşliğinde keyifli bir pazar bruch’ına davet ediyor. Katılımın kişi başı 45 TL olarak fiyatlandırıldığı Cazlı Bruncha rezervasyon yaptırmak için (0216) 338 25 61’i arayabilirsiniz.

 

sehrin-caz-hali

Bunlar bizim seçtiklerimiz. Festivalde yer alan onlarca etkinliği http://www.akbanksanat.com/caz-festivali/ adresinden inceleyebilirsiniz. Bununla birlikte caz kültürünün ve festivalin çeşitli başlıklar üzerinden mercek altına alındığı festival blogu www.akbankcazblog.com’u ve akbank sanat’ın sosyal medya hesaplarını da özellikle festival boyunca takip etmenizi öneririz.

Bir Cevap Yazın