‘Günlük Sesler’: İstanbul’un akustik kimliği üzerine bir sergi

istanbul silüeti illüstrasyon

Nüfusuydu trafiğiydi karmaşasıydı derken İstanbul yıllar içinde devasa (ve oldukça gürültücü) bir orkestra oldu çıktı. Her gün maruz kaldığımız yüzlerce sese öylesine alıştık ki, çoğuna karşı duyarsızlaştık. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’ndeki (ANAMED) “Günlük Sesler: Sesi Gündelik Hayat Üzerinden Keşfetmek” sergisi, ziyaretçilere şehrin ses sembollerini farkına vararak dinleme imkanı sunuyor.

Serginin en ilginç kısmı, kent seslerinin interaktif bir harita aracılığıyla derlendiği ve muhafaza edildiği “İstanbul’un Sesleri” adlı çalışma. Haritayı kullanarak şehrin akustik kimliğini yeniden keşfedebilirsiniz. Biz İstiklal Caddesi’ndeki Maraş dondurmacısını, Yıldız Parkı’nda tavla oynayanları, Fener Rum Patrikhanesi’ndeki ayini dinlerken İstanbul’un çok yönlü yapısına bir kez daha hayran kaldık.

Dilerseniz, Soundsslike projesine katılarak İstanbul’un Sesleri koleksiyonunun bir parçası olabilirsiniz. Şehirde kaydettiğiniz sesleri Soundsslike haritasına yüklemek için tıklayın.

Günlük Sesler foto1    Günlük Sesler foto2

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, İstiklal Caddesi No: 181, Merkez Han, Beyoğlu – (0212) 393 6000
Saatler: Salı–Cumartesi 10:00-18:30, Pazar 12:00-18:30
Giriş ücretsiz. Sergiyi 20 Mart 2016 tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

1 Yorum

Bir Cevap Yazın