Fener, Balat ve Fatih tarihi açıdan zengin, kültürün izlerine dokunulmamış bir bölge. Neden UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde olduğuna şaşırmadığınız türden. Eski şehir duvarları arasında kalan bölge Eminönü’nün batısında kalıyor. Yanınızda bölgeyi bilen birisi olmadığı zaman, eğer doğuştan bir gezgin değilseniz, buraları gezmek biraz zor. Sizin için bunu yaptık ve bir sabah Balat’a gittik. Bizi takip edin!
Naftalin Vintage Shop ve Café
İlk durağımız Naftalin Kafe. Karşılıklı duran Naftalin Cafe ve Vintage mağaza çok sıcak bir çiftin projesi. Antika eşyalar satan mağaza tarifin tozlu raflarından birçok objeyi günümüze getiriyor. Bu antika eşyalarla dizayn edilmiş kafe ise arkada çalan plakla Retro havasını koruyor. Burası Balat’ta güne başlamanın en güzel yeri. Ev yapımı reçellerini denemenizi tavsiye ederiz.
Rum Erkek Lisesi ve Kırmızı Kilise
Rum bölgesi Fener’den içeri adımınızı atar atmaz sokakların darlaştığını ve karmaşıklaştığını fark edeceksiniz. Birbirinden renkli evler arasında ilerlerken sokakta futbol oynayan çocuklara rastlarsanız şaşırmayın. Yokuş yukarı çıktığınız zaman karşınıza kırmızı görkemli bir bina gelecek. Rum Erkek Lisesi’ne gelmişsiniz demek ki… İçeriye giriş zor gibi görünebilir ama biraz ısrarcı olabilirseniz kapı görevlileri bu inanılmaz tuğla binayı görmenize izin veriyor. Binanın yanındaki merdivenlerden yukarı doğru çıktıkça karşınıza kırmızı bir kilise çıkacak. Burası 13’üncü yüzyıldan kalma bir kilise.
Köfteci Arnavut
Öğlen yemeği vakti çoktan geldi çattı. Sokaklar arasındaki yerini bulmak biraz zor ama etrafta kime sorsanız gösterir. Orijinal adı Mavi Köşe Lokantası olan Köfteci Arnavut Balat’ta nam-ı iyi bilinenlerden. Şık bir restoran beklemeyin. Köftenizi ve üzerine geleneksel Arnavut tatlısı ‘Triliçe’ sipariş edin ve keyfini çıkartın.
Kariye Müzesi
Hazır buralara kadar gelmişken, İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken bir yere daha sizleri götürmek isteriz. Fener – Balat turumuzun dışında kalsa da gittiğiniz zaman aradaki mesafelere değdiğini göreceksiniz. Sahil şeridindeki Fener – Balat olarak sayılmasa da biraz daha içlere Edirnekapı’ya doğru girmeniz gerekiyor. Asıl adı Chora olan kilise Osmanlı hâkimiyetinden sonra Kariye adını almış. Kilise 16. yüzyılın başında Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülmüş ancak sahip olduğu muhteşem mozaikler ve freskler hiç bir zaman kaldırılmamış ama zamanla alçı, boya ve kirle kaplanmış. Sonrasında ise Amerika Bizans Enstitüsü tarafından restore edilmiş. Dışarıdan gayet mütevazi görünen bu müze içine girdiğinizde gözlerinizi kamaştırıyor.
Naftalin Vintage Shop ve Café
Balat Mah. Yıldırım Cad. No.27, Fener – (0535) 643 80 98
Saatler: her gün 10:00–21:00
Rum Erkek Lisesi ve Kırmızı Kilise
Sancaktar Yokuşu No: 36 Fener – (0212) 521 22 52
Saatler: her gün 09:00–15:00
Köfteci Arnavut
Mürselpaşa Cad. No.139, Balat – (0212) 531 66 52
Saatler: her gün 06:00-16:30
Fiyatlar: köfte 11 TL
Kariye Müzesi
Kariye Mahallesi, Kariye Camii Sokak No.18, Fatih – (0212) 631 92 41
Saatler: Her gün (Çarşamba hariç) 09:00-17:00
Giriş ücreti: 15 TL