Bir çocuğun gözünden 80’ler ve 90’lar Türkiyesi

Özge Samanci's Dare to Disappoint graphic novel

80’lerde çocuk olmak… Günümüzde bu kelimeler eğlenceli ve nostaljik Youtube videolarını çağrıştırıyor olabilir. Peki, hayat o dönem tozpembe miydi? Elbette hayır. Belki 80’ler Türkiye’sine dair hikâyeler dinlediniz, belki de anılarınız var. Tıpkı kendi yolculuğunu Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey adlı otobiyografik çizgi romanında anlatan Özge Samancı gibi.

Northwestern Üniversite’sinde öğretim görevlisi olan multimedya sanatçısı Samancı, Dare to Disappoint ile 80’ler ve 90’lar Türkiye’sinde büyümeyi kendi gözünden aktarıyor. Kişisel ve bir o kadar da toplumsal meselelere dokunan bir kitap bu. Özal ile gelen serbest piyasa ekonomisi, 12 Eylül darbesi ve hayalleri rafa kaldıran eğitim sistemi Samancı’nın çocukluğu ile iç içe geçiyor. Toplumun ve ailesinin beklentileri karşısında kendi sesini dinlemeye çalışan Samancı, bize çok önemli bir soruyu hatırlatıyor. Hayatta herkesi memnun edebilir miyiz?  Peki ya bunun için kendi isteklerimizi feda etmemiz gerekiyorsa?

Dare to Disappoint henüz Türkçe’ye çevrilmedi. Amazon ve Pandora üzerinden sipariş edilebilen kitap, 80’lerde çocuk 90’larda genç olanları fazlasıyla duygulandırabilir. Samancı’nın eleştirel ve komik çizgi romanı, Türkiye’nin yakın tarihiyle ilgilenen yabancı arkadaşlarınız için de ideal bir hediye.

Dare To Disappoint foto1    Dare To Disappoint foto2

Özge Samancı günlük gözlem ve düşüncelerini çiziyor, bloğu Ordinary Things ‘de paylaşıyor. Takip edin, ilham alın.

Bir Cevap Yazın