Kişisel gelişim kitapları der ki; yavaşlayın ve anın tadını çıkarın.
Ekliyoruz, yukarı bakmayı ihmal etmeyin.
İstanbul’un sıra dışı tavanlara sahip yapıları ilginizi hak ediyor.
Farklı tarzda tavanlarıyla dikkat çeken beş yeri derledik.
Pera Palas
Pera Palas’ın kalbi olan Kubbeli Salon, yüksek tavanı ve altı kubbesiyle bakmaya doyamadığımız mimari eserlerden. Önceki yıllarda havalandırma amaçlı kullanılan kubbelerin üstü, restorasyon sonrası cam bir çatıyla kapatıldı. Böylece tüm lobi katı doğrudan güneş ışığı alabiliyor. Bu görkemli tavanın kuşattığı Kubbeli Salon’da kendinizi 1900’lerde yaşayan bir aristokrat gibi hissedebilirsiniz.
İstanbul Modern
Müzenin alt katında yer alan Sahte Tavan, ziyaretçilerin gözde selfie noktası. İngiliz heykeltıraş Richard Wentworth’ün enstalasyonu tavana asılı ve aynı seviyede duran yüzlerce kitaptan oluşuyor. Farklı dillerde yazılmış değişik türde kitapların her biri çelik tellerle tavandan sarkıtılmış. İlk olarak 1995’te 4. İstanbul Bienali’nde sergilenen bu eser, yaratıcısının deyimiyle bir ‘kültürel meteoroloji’.
Kılıç Ali Paşa Hamamı
Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden Kılıç Ali Paşa Hamamı, İstanbul’un en büyük kubbeli hamamlarından biri. Camegah (dinlenme) bölümü, 14 metre çapında ve 17 metre yüksekliğinde kubbesiyle göz alıcı bir havaya sahip. Burayı hamam öncesi ve sonrası tercih edebilir, ışık huzmelerinin altında şerbetinizi yudumlayarak keyif yapabilirsiniz. Hamam sefası sırasında ise göbek taşına uzanıp yıldızları sayabilirsiniz.
Kariye Müzesi
Geç dönem Bizans resim sanatının örneklerini içeren Kariye Müzesi’nde nereye bakacağımızı şaşırıyoruz. Yapının kubbelerini süsleyen mozaik ve freskler dünya çapında biliniyor. İç narteksin kubbelerinde İsa ve İsa’nın atalarına ait figürler, Meryem ve Çocuk İsa tasviri yer almakta. En dikkat çekici fresklerden biri ise parekklesion kısmında bulunan ‘diriliş’ (Anastasis) sahnesi.
Şakirin Camii
İslami ve modern mimari bir arada olabilir mi? Şakirin Camii’nde görüldüğü üzere evet. Şehirdeki en güzel cami tavanlarından birine sahip olmasa da Şakirin Camii bu konuda ilginç bir örnek teşkil ediyor. 40 metre yüksekliğindeki kubbeden sarkan avize, geleneksel ile modern olanın sentezini yansıtıyor. Damla şeklinde kristallerle süslü avizenin üstünde Allah’ın 99 ismi yer alıyor.