Zanaat Atelye: a hidden heaven in Tophane

Zanaat Atelye, the hidden café in the heart of Istanbul
We love the authentic atmosphere of Tophane but normally prefer other districts to find serenity in the city. Actually we preferrED. Always full of surprises, Tophane has done it again and introduced Zanaat Atelye, our new favorite spot to escape Istanbul’s chaos.

Zanaat Atelye is a café, a museum and an atelier (as the name tells). The café, inhabiting the garden of a former French orphanage, has a unique setting that makes you feel like you are both in and out of the city. After taking a stroll around the neighborhood, enjoy serpme kahvaltı or have coffee under the trees while taking a glance at the mini farm nearby.

You have one more reason to visit Zanaat Atelye: it is the city’s only plaster cast museum. At the atelier of master craftsman Kemal Cinbiz, you can see original molds embellishing historical buildings in Istanbul (Pera Palace and Yıldız Palace are just two of them).

Enter Zanaat Atelye from this building front in Tophane     The inside of Zanaat Atelye makes you feel like you are not in the city

Zanaat Atelye
Tomtom Mah., Boğazkesen Cd. No: 65 – (0212) 249 80 75 (map here)

2 Comments

  • Andrea Dupont says:

    Spot on. We stumbled on Zanaat Atelye and how great it is.

  • ELİF GÜZEL says:

    12.05.19 tarihinde cafeye bir arkadaşımla birlikte gittik.
    Hiç memnun kalmadık. Nedenini kısaca söyle anlatabilirim.
    Havanın sıcak olması nedeni ile pazar günü güzel bir kahvaltı yapalım istedik. Hemen yan tarafında tarihi simitçi vardı ve sıcak simitlerimizi alarak girdik içeri. Elimde dışardan almış olduğum su şişesi vardı.
    Kahvaltı siparişi geçtik ve elinde su şişesi ile masamıza gelip masadaki su şişesini aldı bunu içemezseniz buradan su almak zorundasın dedi işletme sahibi Cemal Bey,
    simidi de yiyemezsiniz dedi. Bizde havalar sıcak su ile geldik ancak siparişimizde içecekte söyledik kabalık ediyorsunuz dedik.Kahvaltı söyledik kahvaltıda ekmek var sadece biz simit yemek istedik kötü bir niyet yok.
    Kendisi çok öfkeliydi. üslubunu ve düşüncesini ifade etme şekli bir işletme sahibine yakışmıyordu. Sonuçta elimde piknik sepeti ile gelmedim alt taradı su şişesi.
    Üstelik bu ilk vukuatları da değil. Bir önceki gidişimizde hesabı yüksek söylediler ve biz yanlışlık olabileceğini kontrol etmelerini rica ettik ve 50 TL ‘ lik hesap için bizden 98 TL. talep ettiklerini
    fark ettiler. Üstelik fiş yada fatura da verilmiyor yapılan ödemeye karşığında . Kısacası mekan iyi işletme kötü. Buraya bir daha asla gitmem.

Leave a Reply